Etiketterraserartiklar
Läst 8476 ggr
Maria29
2013-02-09, 19:20

Whippet

En kort presentation av rasen whippet i från våran serie om vinthundsraserna.

Whippeten Donnie. Foto: Juicefine

Whippet

Whippeten kan ha fått sitt namn från ordet ”whip it”( vilket betyder ungefär skynda) ofta i samband med jakt på t.ex. hare eller vid kapplöpningen. 

Historik

Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1890. Den har avlats fram för, och används även idag, till kapplöpning och harjakt (i de länder som fortfarande tillåter detta). Rasen förekommer i Svenska Kennelklubbens stambok första gången 1914.

Användningsområde

Rasen är en vinthund, som främst använder synen för att jaga. Det är en mångsidig hundras som fungerar lika bra som sällskaps-, kapplöpnings- eller utställningshund. Viltspår, agility och lydnad är exempel på andra aktiviteter som rasen deltar i. Den är dock inte en renodlad lydnadshund, eftersom den snabbt kan uttråkas av ensidiga träningspass. Det finns även individer som arbetar som assistanshundar och servicehundar på äldreboenden. Lure coursing (jakt efter konstgjort byte) är rasens officiella bruksprov och arrangeras av Svenska Vinthundklubben.

Den anses som frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och defekter. 

Whippeten Donnie älskar agility! Foto: Juicefine

En whippet ska vara glad, öppen, stabil och ha en harmonisk inställning till omgivningen. Den tycker om att vara nära människor och hundar samt älskar bekvämligheten i mysiga soffor och sköna sängar.

Storlek och utseende

Det finns en stark koppling mellan rasens utseende (exteriör) och dess funktion som snabbspringande, medelstor vinthund. Till skillnad från vissa andra vinthundar är rasen inte uppdelad i olika varianter för antingen utställning eller funktionsaktiviteter (kapplöpning, lure coursing). Mankhöjd för hanar är 47–51 cm och tikar 44–47 cm. Rasen ska vara en balanserad kombination av muskelkraft , styrka, elegans och linjeskönhet. Den är byggd för snabbhet och jaktförmåga.

Rasen har ökat i popularitet och 2008 registrerades 453 hundar.

Källor: http://www.skk.se/hundraser/whippet/

och wikipedia

** Whippet-ägare om rasen **

Medlem: eeeliin

Vad fick dig att välja din ras?

Jag lärde känna några whippets och blev helt förälskad.

Vad gör du tillsammans med din hund?

Myser, tränar konster, promenerar, tävlar lure coursing och ställer ut. Förutom myset och det där vardagliga, underbara med en hund så är lure coursing det allra roligaste, tycker både hon och jag Glad

Hur skulle du (kortfattat) beskriva rasen?

Väldigt anpassningsbara och lätta att ha att göra med. Mycket personlighet, roliga, påhittiga och tänker mycket. Och så är dom en allroundras som man kan hitta på i princip vad man vill med.

Hur skulle du (kortfattat) beskriva din hund?

Min whippet Gucci är helt underbar och min bästa vän. Hon är förstående och därför lättlärd. Har man bara godis så gör hon i princip vad som helst! Hon är lite mer tillbakadragen än många andra whippets och lite reserverad, men hon har en underbar personlighet! Hon brukar bli särskilt omtyckt av personer som egentligen inte gillar hundar på grund av att hon är så lugn.

Till vem skulle du kunna rekommendera rasen?

Nästan vem som helst. Kanske inte om man vill ha kadaverdisciplin, eftersom dom har ganska mycket egen vilja, och inte heller om man inte vill ha hunden som en familjemedlem. Whippets trivs bäst i soffan tillsammans med resten av familjen Glad Sen måste de ju också ha tillgång till att springa av sig ordentligt.

Här kommer en bild på mig och massa whippar som för tillfället befann sig på Springeldens kennel där jag hjälper till! Min Gucci är hon i randigt halsband, som blundar.

___________________________________________________________

Medlem: sighni

Vad fick dig att välja din ras?

En uppfödare undrade om jag ville ta hand om en whippet och så blev det. Jag har/har haft fyra stycken nu.

Vad gör du tillsammans med din hund?

Whippettarna har mestadels sprungit WR för de har inte uppskattat lydnadsträning. Jag har också provat lure coursing med dem. Jag går långa långpromenader med mina hundar och gör aktiveringsövningar.

Hur skulle du (kortfattat) beskriva rasen?

Mycket lättskött hund. Definitivt en nybörjarhund. Vänligt sinnad och trevlig mot de flesta. Lättskött päls. Vill sova i sängen och i soffan. Tolererar du inte det så välj en annan hund. Allroundhund, kan hänga med i de flesta hundsporter. Behöver få springa och röra på sig varje dag. I övrigt gäller det som gäller all hundskötsel.

Hur skulle du (kortfattat) beskriva din hund?

Mina whippettar har alla varit omplaceringar, någon med mycket svåra omständigheter bakom sig. Ändå har de varit enkla att ha att göra med. Ingen har varit särskilt intresserad av lydnadsträning. Springa har de däremot gillat och WR har varit toppen. Lätta att ha lösa. Aptiten har skiftat från väldigt stor aptit till väldigt svårt att äta. Alla vill ligga under täcket i sängen eller soffan och ogillar starkt när det är kallt eller blött ute.

Till vem skulle du kunna rekommendera rasen?

I första hand gäller det som gäller allt hundinnehav. Man ska ha kunskaper, tid, pengar och intresse. Man bör uppskatta vinthundstemperamentet och vara flexibel och lugn. Inte någon dominant person som kräver ovillkorlig lydnad. Ska man ha whippet bör man vilja ha den i sängen och i soffan. På vintern är det bra med ett täcke på den också. De har ingen underull och dåligt med underhudsfett.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

  • Redigerat 2022-04-13, 20:31 av Niklas
Upp till toppen