Annons:
Etiketterraserartiklarmånadens-vinthund
Läst 32 ggr
Draken
2024-02-03 11:33

Greyhound. Månadens Vinthund. Februari

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Greyhound är en av våra vanligaste vinthundar som vi har idag. Det är även en av de äldsta raserna inom vinthundsfamiljen.

Mankhöjd:
¤Hane 76 cm.
¤Tik 71 cm

Vikt:
¤Hane 30-32 kg
¤Tik 27-30 kg

Klassificering:
¤AKC - Jakthundar
¤UKC - Vinthundar av urhundstyp

Rasen har en smidig och muskulös kropp som är byggd för snabbhet. Huvudet och halsen skall vara lång och de typiska "rosenöronen" ligger oftast bakåt och platt mot nacken. Är hunden uppmärksam eller vaksam mot något, kan öronen dock resa sig helt och stå helt upprätta.
Bröstkorgen skall vara djup, midjan smal och ländryggen lätt välvd. Vilket ger rasen ett ganska speciellt utseende.
Pälsen skall vara kort och sträv, med måttlig fällning, där alla färger och färgkombinationer är tillåtna. Rasens sociala och uppmärksamhets behov är måttliga. Trots att rasen är mycket atletiskt byggd, och även en av världens snabbaste hundraser med en topphastighet på kring 64 km/t, så är det en av våra minst motionskrävande raser.
20-40 minuter motion dagligen kan räcka gott och väl.

greyhound-6830115_1280.jpg

En Greyhound har i stort sett inget kroppsfett alls, så det är mycket viktigt att du som ägare ser till att hunden har mjukt underlag att vila på, för att undvika uppkomsten av trycksår.
Det är en mycket tystlåten, snäll och intelligent ras, och trots sin atletiska kroppskonstruktion, så älskar de att tillbringa större delen av dagen i sängen eller soffan.

dog-5377476_1280.jpg

De har en medellivslängd på 10-13 år och skäller sällan.

Trots att det är en mycket vänlig ras där aggressiviteteten har eliminerats i stort sett helt, så är det i grunden en jakthund, oftast använts på harjakt, och den har ganska mycket jaktinstinkt, där "rovdriften" mot deras naturliga byte är stor. Så man rekommenderar inte att ha Greyhound i hushåll där man har exempelvis marsvin eller kaniner på lösdrift.

dog-3480117_1280.jpg
Historia:

Greyhound är en av världens äldsta hundraser och kan, genom grottmålningar och forntida egyptiska artefakter, spåras mer än 8000 år tillbaka i tiden.
Att rasen har fåt namnet Greyhound, finns det flera olika förklaringar på. En av dem är att den ursprungliga Greyhounden var mestadels grå i olika nyanser. En annan är att namnet kommer från ordet "Greekhound" eftersom rasen från början kom till England genom grekerna.

Rasen har länge förknippats med kungligheter. Faktiskt, 10-1300 talet, så föreskrev engelsk lag att ingen elak person fick äga en Greyhound. I tusentals år har rasen uppfostrats och tränats för att jaga och springa ikapp sitt byte. Rasen har alltid varit mycket atletisk och graciöst byggd, med en fenomenal förmåga att förutse sitt bytes rörelser och manövrera efter det.

Fortsatt mycket noggrann avel och hantering genom åren har sett till att rasen har blivit en mycket kärleksfull, följsam och intelligent hund. Med mycket stor flockkänsla för "sina människor".

greyhounds-3495342_1280.jpg

Efter att hundkapplöpning och hundutställningar infördes har rasen delats upp i två kategorier. "Utställningshundar" och "Tävlingshundar". Där tävlingshundarna är den överlägset mest populära typen.

greyhounds-5373258_1280.jpg

Nu under senare år, när folk har börjat fått upp ögonen för vilken underbar sällskaps och familjehund en Greyhound faktiskt är så har vi, här i Sverige åtminstone, en större samlad insats för att hitta bra hem till pensionerade tävlingshundar.

greyhound-4890927_1280.jpg

Bildkällor: Pixabay Övriga källor: Hills rasbeskrivningar.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Upp till toppen
Annons: