Annons:
Etikettartiklar
Läst 46 ggr
Draken
1/13/24, 4:09 PM

Vad är en Vinthund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den allmänna uppfattningen är att Vinthundarna är en grupp där alla raser är enhetliga förutom päls och storlek. Detta stämmer inte alls. Vinthundarna är indelade i tre olika familjer.
Grundkonstruktionen är relativt enhetlig inom samma familj, men det finns tydliga skillnader mellan de olika familjerna. I denna artikel tänkte jag försöka reda ut dessa begrepp, så folk får större förståelse för vilka olikheter det finns, och att varje ras och individ är "sin egen".

Det finns dock vissa "kriterier" för att rasen skall få kallas vinthund:

¤¤Vinthundarna skall vara högbenta, de skall ha en lätt benstomme och en smäcker kroppsbyggnad. Kombinationen mellan den lätta kroppen och den högbenta ställningen, gör att de får ett väldigt "luftigt" steg och eleganta rörelser.

¤¤Vinthundarna skall ha ett långt huvud där nospartiet är längre än skallen.

greyhounds-5373260_1280.jpg

¤¤Ingen av vinthundsraserna anses vara den s.k "huvudrasen". Rastypiska proportioner, linjer och balans är viktigare än "vilken ras som kom först" eller vilken som är mest populär"

¤¤Huden skall vara tunn med synlig muskelmassa på de korthåriga raserna ( ex. Whippet, Saluki,). Och muskelmassan skall vara tydligt kännbar på de långhåriga raserna (ex. Afghan, Borzoi)

greyhound-6830115_1280.jpg

¤¤Frontvinklingen skall vara öppen till mycket öppen, samtidigt som de skall ha en väl tillbakalagd skuldra.

¤¤Rent mentalt skall de vara lugna, stabila och något reserverade. De skall ha tydliga drag av den ädelheten som präglar alla våra vinthundar.

En svårighet vid bedömning av vinthundar är att flera av raserna accepterar olika typer. Typvariationerna är rätt tydliga hos greyhound, hjorthund, varghund och italiensk vinthund. Samt även hos Afghan, Borzoi och Saluki. En konkurrensklass inom de olika familjerna kan alltså se mycket oenhetlig ut men lika fullt vara helt korrekt.

Det kan vara svårt att särskilja de olika typerna i en ras, där avvikelserna från just den rasens grundide inte längre är typiska.
Ta t.ex en Saluki som vid första anblicken ser otroligt välbalanserad och elegant ut, men som vid närmare anblick är för kort eller har otypiska rörelser eller liknande.

Vinthundsraserna är mycket eleganta hundar med vackra, flytande rörelser.
Men även här gäller den rastypiska steglängden, rörelsemönster, benställning etc.
Man måste dock se upp för handlertränade "BIS"-uppvisningsrörelser. Rörelser som verkar vara "ortopediskt" korrekta och sunda från sidan, kan se helt annorlunda ut när man ser hunden gå/springa framifrån eller bakifrån.
Det är lätt att missa ett "felsteg" eller en "felställning" från sidan. Ser man däremot hunden framifrån eller bakifrån, så får man en helt annan syn på rörelsemönstret.

greyhound-4166547_1280.jpg

De olika familjerna:

Man kan dela in de olika vinthundsfamiljerna i olika grupper, baserat på deras olika grundkonstruktion.

Grupp A: Den Anglo-Europeiska familjen.

I denna familj ingår Whippet, Galgo espanol, Greyhound,Borzoi, Irländska varghund, Skotsk hjorthund och Italiensk vinthund.

Grupp A kännetecknas genom sina mjuka övergångar och kurviga outlines. Inga tvära eller skarpa övergångar på kroppen skall förekomma. Linjerna består i huvudsak av olika grader S och C-kurvor i kroppsbyggnaden.

dog-3682133_1280.jpg

Grupp B: Den Afro-Asiatiska familjen:

I denna familj ingår Afghan, Saluki, Sloughi och Azawakh.

Grupp B kännetecknas genom sin mer "normala" hudkonstruktion utan de genomgående kurveringarna. Överlinjen är relativt rak och höftbensknölarna ligger på samma höjd som manken.
Elegansen framträder på ett annat sätt än den gör genom kurvorna hos raserna i Grupp A.

dog-3011990_1280.jpg

Grupp C. De urhundstypade vinthundarna.

I denna familj ingår, Cirneco dell' etna, podenco och Faraohund.

Urhundarna har funnits vid människans sida i oerhört många år, och de har inte förändrats nämnvärt genom tidevarven eller aveln.Tyvärr så har denna grupp flyttats ner till grupp 5 där övriga hundar av urhundsras och spetsar finns. Detkänns jättetråkigt att dessa vinthundsraser nu har förts till en grupp där bedömningstraditionen inte självklart innefattar kunskap om och respekt för de allmänna karaktärsdragen hos just vinthundarna.

podenco-1342037_1280.jpg

Det är viktigt att man klargör skillnaderna som finns mellan de tre familjerna. Saluki är inte en korthårig Afghan, Azawakh och Sloughi är inte korthåriga Salukis. Whippet är inte en dvärgvariant av Greyhound, lika lite som Greyhound och Galgo espanol är "förvuxna" Whippets. De är alla egna raser även fast grundkonstruktionen i stort sett är den samma.

Det är inte bara ras och typdetaljerna som utgör skillnaderna, utan varje ras har även sin egen variation av den grundkonstruktion som är genomgående i alla tre familjerna.

Inlärningen av de olika raserna sker enklast genom att jämföra och tydliggöra de faktiska skillnaderna som förekommer hos raserna inom den egna familjen.
Det är inte ovanligt att det hos högt specialiserade raskännare har konstaterats att de kan ha svårt att tydliggöra skillnaderna mellan sin egen ras och de närliggande raserna.

En myt som jag även vill passa på att slå ihjäl som avslutning på denna artikel är att många säger att Vinthundarna är dumma och inte har något bakanför skallbenet. Jag tror denna myt har uppkommit därför att vinthundarna har en stolthet och ett egenvärde som väldigt få andra hundraser har. De innehar ett suveränt lugn och en säkerhet som kan misstolkas. Det går inte att tvinga en vinthund att göra något den inte vill. Detta i kombination har sett till att de tolkas som helt dumma som inte fattar någonting och att det inte går att lära dem något.

Jag skulle vilja påstå att Vinthundarna har väldigt mycket bakanför skallbenet, de har ett väldigt brett användningsområde. Beroende på vad man vill göra med sin hund, så skall man välja rasen efter det.

OBS: Bilderna som är använt i artikeln är hämtat på Pixaby 🙂🌼

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 1/14/24, 12:25 PM av Draken
Annons:
Vixxen
1/13/24, 6:49 PM
#1

Intressant!

Sindri
1/13/24, 8:14 PM
#2

Superambitiös och fin artikel. En fråga i all välmening bara; det står inget om bilderna. Det kan bli dyrt att bara låna. Om det är egna eller från Pixabay (eller annan gratissajt) är det ok, men skriv gärna det så ingen blir orolig.

Draken
1/14/24, 1:12 AM
#3

#2: Det är ingen fara 🙂

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 1/14/24, 12:26 PM av Draken
Upp till toppen
Annons: