Etiketterkapplöpning-lure-coursingartiklar
Läst 6989 ggr
sighni
2010-11-13, 13:16

Kommersiell hundkapplöpning

I Sverige förekommer spel på hundkapplöpning med greyhounds (Greyhound Racing) i ganska liten omfattning. Det finns lopp för spel i Sverige som är på engelska banor därför är det av intresse att känna till hur hundarna hanteras i greyhound racing-industrin i England.

Nedanstående information är hämtad från engelska organisationer, Greyhound Action (GA), som arbetar för att förbjuda kommersiell hundkapplöpning och Action for greyhounds UK. De har i sin tur hämtat informationen från personer som har arbetat i industrin eller varit verksamma i hjälporganisationer (sk greyhound rescue).De har även hämtat information från industrin direkt.

I Storbritannien finns ca 33 officiella banor och 23 mindre inofficiella banor. På de inofficiella banorna springer färre hundar. De officiella banorna drivs av the National Greyhound Racing Club (den största intressenten i hundkapp). De inofficiella är helt oreglerade.

10 000 hundar överges varje år av greyhound racing industrin p.g.a. att de inte anses vara tillräckligt bra som kapplöpningshundar eller att deras karriär är över. Vilket sker redan vid 2-3 års ålder. Minst 40 000 greyhounds föds upp varje år i Storbritannien och på Irland. Majoriteten av dessa föds upp för att användas i den brittiska greyhound racing industrin, som är världens största. Greyhounds får ofta stora valpkullar, upp mot tio valpar är inget ovanligt.

Tusentals valpar och unghundar avlivas för att man anser att de inte kommer att hålla måttet som kapplöpningshundar. G.A. uppskattar att omkring 20 000 valpar avlivas årligen på Irland och omkring 4 000 i England.

De hundar som når kapplöpningsbanorna har det inte heller lätt. Det har uppskattats att de hundar som springer på de brittiska banorna får mer än 12 000 skador varje år och att 10 % av hundarna som springer har skador sedan tidigare. Skadade tår, muskel - och senskador och inflammerade leder är vanliga skador.

Ca 10 000 greyhounds "pensioneras" från industrin i England varje år vid en ålder av 2,5 år. En greyhound blir ofta runt 15 år. De avlivas för att de är skadade eller inte anses kunna ge tillräckligt goda resultat ifrån sig framöver. Väldigt få av dessa kommer till nya goda hem vilket inte är förvånansvärt då 10 000-tals "vanliga" hundar avlivas varje år då inget nytt hem står att finna till dem. Industrin själv erkänner att 500 pensionerade greyhounds avlivas varje år. Detta borde vara tillräckligt för att förbjuda spelet anser G.A. Antagligen är den summan för låg. Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) uppskattar den till 6000.

Många f.d. kapplöpningshundar överges och ett stort antal dödas, ibland med extremt grymma metoder som t ex att de lämnas på järnvägsspåret eller motorvägen för att bli påkörda, att de kastas från broar, att de dränks eller förgiftas eftersom ägaren eller tränaren inte vill betala en veterinär som avlivar dem. Ett okänt antal säljs för att användas i djurförsök. G.A. får in många rapporter om att tränarna skjuter hundarna när de anser hundens karriär är över. Naturligtvis är inte alla personer i industrin grymma eller okänsliga. Det finns ägare och tränare som älskar sina hundar och tar bra hand om dem men de är tyvärr en minoritet.

De flesta hundar avlivas redan innan de når kapplöpningsbanan. Varje år skeppas hundratals oönskade greyhounds till Spanien för att där användas till hundkapplöpning, jakt och coursing. Hundarna hålls i hundstallar som är i mycket dåligt skick och deras skötsel är undermålig. Hundarna hängs när man anser att de gjort sitt eller man ansett att de inte håller måttet som jakthund. I Spanien används även inhemska vinthundsraser som galgo och podenco.

G.A. anser att det enda sätt att förhindra detta enorma lidande för hundarna är att förbjuda greyhound racing industrin. De skriver att sex stater i USA redan har förbjudit spel på hundkapplöpning sedan 1993. Fram till dess att det förbjuds är det viktigt att inte spela på hundar så kan det självdö p.g.a. sämre inkomster och stöd.

G.A. bildades 1997 med målsättningen att förbjuda greyhound racing. Det finns många grupper i England som arbetar med omplacering av f.d. "kappishundar". G.A. anser att då man endast lyckas hitta nya hem åt ett mycket litet antal av dessa är det endast ett förbud mot industrin som hjälper. De försöker informera allmänheten om greyhound racing-industrins baksida för att den ska få minskat stöd. De arbetar också gentemot regeringen i England för att få tillstånd ett förbud. De ger media information och har deltagit för att framställa en BBC-film. De har lyckats förhindra nybyggnation av banor i England och även i andra länder. Det EU-bidrag som tidigare gavs till Irländska greyhounduppfödare var de med om att stoppa. De är kontaktpunkt för människor som vill adoptera en fd "kappishund" och de har även sett till att hundarna på ett räddningshem (rescue) fått värmetäcken.

Ta gärna kontakt med dem . Deras adress är Greyhound Action PO Box 127 Kidderminster DY10 3UZ England tel 01562 745778 fax 0870 1383993 epost: info@greyhoundaction.org.uk

Det finns många organisationer som arbetar för kapplöpningshundarna i England och USA. De kan kontaktas via internet. Här följer adresser till några:

www.greyhoundaction.org.uk , www.greyhoundinneed.co.uk/scandinavia/index.html

www.greyhoundsuk.org , www.greyhoundracingsucks.com , www.greyhound.org, www.grey2kusa.org ,

http://www.scotti5.fsnet.co.uk

http://www.greyhoundrescue.co.uk

http://www.all-creatures.org/aip/nl-3jun2001.html

Hundars situation i Spanien. Varning otäcka bilder på dumpade

kapplöpningshundar bl a www.diax.ch/users/mo.swatek/web-dogs/english.html

Skriv till TV-kanalerna och be dem visa dokumentärer om vilka konsekvenser kommersiell hundkapplöpning får för hundarna. Både BBC och National Geographics har gjort program om detta.

Hjälp till att sprida information om kommersiell hundkapp .

Raspresentation av greyhound.

Få raser är i så hög grad präglade av sin uppgift som greyhounden. Varje detalj talar om snabbhet och styrka, i trav är rörelserna glidande mjuka, och allra vackrast är en greyhound i full galopp.

Den som ser hundkapplöpning idag skall veta att detta egentligen är en artificiell jaktform och inte rasens ursprungliga sysselsättning. Redan de gamla romarna använde greyhound vid hetsjakt på mindre villebråd och i England använde adelsmännen den på liknande sätt. De feodala härskarna förbjöd t o m vid dödsstraff sina underlydande att äga en greyhound. Hunden blev adelns speciella favorit ända till den moderna kapplöpningssportens uppsving under de senaste decennierna.

Rasen härstammar från Orienten och kom sannolikt till Europa med de första feniciska handelsskeppen.

En greyhound skall ge intryck av att vara samtidigt ädel, muskulös och spänstig. Greyhounden är lättlärd, vänlig, tillgiven och stabil. Det är en första klassens familjehund och uppskattad utställningshund, men kräver massor av motion. Observera att rasen är uppdelad i två olika varianter s.k. utställningsvariant och kapplöpningsvariant.

Alla färger är tillåtna, och enfärgade eller brokiga hundar i alla kulörer från svart till vitt är vanliga. Mankhöjden ligger mellan 71 och 76 cm för hanhund, mellan 68 och 71 cm för tik. Vikten omkring 30 kg.

Källa: ”All världens hundar" av Åke Wintzell, Bo Bengtsson och Ivan Swedrup (1973) och "Bonniers stora bok om hundar" av David Taylor (1990)

  • Redigerat 2022-04-13, 19:21 av Niklas
Upp till toppen