Övrigt

Greyhounds uppdelning

2017-07-20 16:15 #0 av: Isvind

Jag har försökt söka, söka och åter söka här på ifokus men nä, nu tar jag mig i kragen och frågar.
Jag som alltid har varit bruksmänniska har fallit pladask för vinthundar och försöker lära mig allt och lite mer än så om de olika raserna medan jag träffar dem för att se vilken som verkligen passar mig... (andningspaus ;))

Jag läser mycket om utställningslinjer kontra "kapp"linjer - vad ÄR egentligen de stora skillnaderna förutom de rent uppenbara show/arbete? Hur skiljer sig exteriören, hälsan, mentaliteten, jag vill veta allt!
Jag har kollat klubbar och övriga hemsidor men jag känner inte att jag får riktigt grepp om det ändå... hjälp en vinthundsnoob! :-)

Anmäl
2017-07-21 18:58 #1 av: Changrila

Utställningsgreyhound: (bild från SKKs köpa hund-sajt)

Anmäl
2017-07-21 18:59 #2 av: Changrila

Kapplöpningsgreyhound:

Anmäl
2017-07-21 19:05 #3 av: Changrila

För egen del tänker jag så att om en jakthundsras avlas för att inte vara jakthund, då avlas den inte seriöst. Passar inte jaktvarianten mig, då passar inte rasen mig.

Så vitt jag vet så har båda varianterna av greyhound jaktlust och båda varianterna förekommer på tex lure coursing. På kappbanan är dock en utställningsgreyhound chanslös, de är på tok för långsamma.

Jag har nästan bara träffat kappgreyhounds. Samtliga(!) har varit positiva till människor, mjuka till sättet, jaktidioter såklart, otroligt glada och lättsamma hundar... Jag har tyckt mycket om varje som jag träffat, det tråkiga i mina ögon är att de inte har någon uthållighet alls. När en kappgrey sprungit lös något varv, då är den glad och nöjd för den dagen. När mina salukis sprungit lika mycket, då har de värmt upp ordentligt :p

De utställingsgreyhounds jag träffat har haft en skarpare blick och har inte känts lika glada. Jag har också hört från greyhoundfolk att de inte är lika enkla och trevliga mentalt.

Anmäl
2017-08-04 14:54 #4 av: Lia Dalefur

Kan man ställa ut sin kappgreyhound ? Förekommer det att folk gör det?

Anmäl
2017-08-04 17:15 #5 av: Changrila

#4 Det händer att folk gör det, framförallt på "Stora Stockholm" har det ställts lite kapphundar eftersom ägarna vill visa ibland att även den sorten finns.

För det mesta åker de ut direkt och ses som orastypiska, men det har hänt någon enstaka gång att någon fått ett fint omdöme. Att däremot köpa en kappgreyhound och hoppas på något som liknar utställningskarriär, det är nog en ytterst dålig idé.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.