Raser

Korthårig saluki?

2017-07-02 18:27 #0 av: Lia Dalefur

Hej! 

Har kärat ner mig vinthundar (har tidigare haft italiensk vinthund) och har haft ögonen på saluki en tid. Har sett att vissa är korthåriga. Hur vanlig är det och är det dominant eller recessivt? Är det önskvärt enligt "rasstandard" eller inte? :)

Anmäl
2017-07-08 15:39 #1 av: Changrila

Det föds åtminstone några varje år, tippar på att det är recessivt då det kan födas släthår i alla möjliga kullar. Det finns också saluki som är genetiskt långhår men har så kort päls att de felaktigt reggas som släthår (vet dock inte hur vanligt det är).

Enligt rasstandard spelar det ingen roll hur pälsen är. De långhåriga ska ha längre päls på öron, svans, baksidan av benen och ofta tassarna, men inget säger något om hur lång pälsen ska vara då. Släthåriga är korthåriga överallt. Saluki får också ha vilka färger som helst, men jag tror inte att saluki finns öht i merle eller Harlekin. Brindle är inte önskvärt, men förekommer och är inte något diskvalificerande fel på utställning heller.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.