Raser

Saluki funderingar

2017-01-26 13:43 #0 av: Maleficum

I framtiden så är jag lite sugen på att skaffa saluki (då min kompis är sugen på afghan när hennes barn blivit större tänkte vi det skulle vara perfekt att skaffa ungefär samtidigt så man gemensamt kan göra olika aktiviteter med dem).

Men tycker det är lite klurigt att få bra fakta om dem. Träffat några för flera år sedan och ägarna beskrev dem som envisa, svår lärda, lugna inomhus. Har lite mer erfarenhet att träffa afghaner då min mammas väninna alltid haft afghaner och har alltid varit lite förtjust i dem också (känner dock att jag inte vill ha den pälsvård dem kräver).

Hur är saluki i temperament och sånt? Vad finns för likheter och skillnader med afghaner?

Hur är salukis mot andra djur i hushållet? Sitter jaktinstinkter så djupt att det kan vara svårt att lära dem acceptera andra djur eller inser de skillnad på familjemedlemmar och andra djur? (är lite bortskämt nu med att bara ha hundar som inte försöker jaga eller äta upp mina andra djur :P). Om man tränar till exempel coursing, blir det mer benägna att jaga annat då eller mindre eller gör det ingen skillnad?

Förstår det är individuellt också men över lag är de lätta att lära att vara ensamma hemma eller är de klängiga? Hur självständiga brukar de vara (vår labbe är extremt självständig med mycket egen vilja, mer som en katt än hund, och jag föredrar helt klart det, även om det ger vissa problem i träning och sånt, än puff/pudeln som helst vill sitta i knät eller vara i famnen 24/7).

På SKK står det: "Rasen varierar mycket i typ. Ta reda på vilken typ du föredrar, innan du köper valp." Vilket jag tycker inte säger mig speciellt mycket. Vad innebär det? Och vad bör man kolla efter och fråga efter hos uppfödare för att få en passande hund? Är det lite som jaktlabbe/utställningslabbe?

Vad bör man vara för typ av person för att passa med en saluki? (är rätt anpassningsbar efter hundindivid, men föredrar hundar som inte är arbetsnarkomaner, inte behöver ha uppmärksamhet hela tiden, är rätt lugna inne men älskar att följa med ut på långa promenader och ha skoj med lek och som kan tänka sig bli övertalade att lära sig ett och annat trick).

Av det jag hittat om dem och läst så tror jag dem skulle passa mig men är mest orolig angående ju hur de beter sig med övriga husdjur då jag inte gillar att ha djuren i burar så har ju både kaniner och fåglar fritt inne. Dock är det ju inte säkert dem kommer leva den dagen jag väl skaffar ny hund.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-03 00:53 #1 av: Changrila

Kul att du är nyfiken på saluki! Jag är rakt igenom en salukinörd och hjälper dig gärna, men i skrivande stund är klockan mitt i natten och jag orkar inte skriva något speciellt ordentligt svar :p Jag lovar att skriva mer imorgon eller senast på lördag. Men, vad jag ville säga är att om du råkar bo i närheten av Sthlm så kan du få träffa mig och mina två dårar. Finns du på Facebook kan vi också skriva lite i chatten där, brukar vara lättare att visa tex bilder och filmer som beskriver saker där tycker jag :)

Anmäl
2017-02-03 11:37 #2 av: Maleficum

Bor nära Stockholm (ute i Bro) men har tyvärr ingen Facebook. Men skulle vara riktigt skoj att få träffa dina salukisar :) Var ju några år sedan jag faktiskt träffade några.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-04-06 17:32 #3 av: Maleficum

Har glömt bort min egna tråd men bumpar upp den nu =)

Min kompis lutar nu mera åt att också skaffa saluki istället för afghan och fundera då också på om det är smart att ta varsitt syskon från samma kull eller om man ska ta från olika kullar/uppfödare eller om det egentligen inte har betydelse (vi vill båda ha tikar iaf).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.