Hälsa & Utfodring

Kloklippning är A och O

2014-11-15 23:08 #0 av: Fjordell

Vissa hundar avskyr att få sina klor klippta, andra tolererar det och några gillar det. Det finns hundar som behöver lugnande innan de ens låter någon komma nära deras tassar, och hundar som är så avslappnade att de nästan somnar. Men oavsett hur lätt eller svår hunden är att klippa klorna på så måste det göras regelbundet för att undvika skador.

Hundens klor är viktiga för hela kroppen. De använder inte klorna som vapen, som katterna gör, utan de används när hunden springer och behöver greppa underlaget, framförallt vid start och skarpa svängar. Djur som lever utomhus, t.ex vargar, rör på sig tillräckligt mycket på olika ytor som gör att klorna ska slipas ner naturligt. Men våra tama hundars klor slipas inte ner utav mattor, trä- eller vinylgolv. Vinthundars klor växer dessutom ofta snabbare än klorna på övriga hundraser, vilket gör att de snabbt kan bli för långa om de inte klipps tillräckligt ofta.

För en hund som har för långa klor ändras sättet hunden rör på sig på. Bilden nedan visar hur långa klor gör så att hela tassen trycks ner och hur mellanhandsbenen, falangbenen och tålederna vinklas när hunden står eller går. När benen och lederna i tassen påfrestas på det här sättet kan det orsaka ledsmärtor och artrit.

När den naturliga strukturen ändras på det här viset så påverkas också hundens förmåga att hålla balansen, vilket i sin tur höjer risken för benbrott. Vissa raser, t.ex italiensk vinthund, är mer benägna att få brutna ben, vilket gör det extra viktigt att hålla klorna i trim.

Bilden ovan visar hur benen, lederna och vinklarna i hundens tass förändras när hunden har långa klor, men problemen slutar inte alltid där. Alla ben i kroppen är kopplade till varandra. Som de flesta vet kan en skada begränsad till en liten del av kroppen påverka hur man rör sig annorlunda, vilket i sin tur kan orsaka smärta i en annan del av kroppen. Olyckligtvis kan inte hundar tala om för oss när de har ont, och många gånger missar vi de små signalerna som visar att de faktiskt har ont. De kan inte klippa sina klor själva, så det är upp till oss att se till så att klorna hålls tillräckligt korta så att de slipper problem längre fram.

Klorna bör klippas varje eller varannan vecka. Vissa hundars klor växer snabbare än andras. Att ta regelbundna långpromenader och att låta hunden röra sig på olika ytor kan hjälpa att hålla klorna korta. Det finns även kloslipar att använda sig av, som många hundar tolerar bättre än klotången.

Kom ihåg att man inte bara klipper klorna för syns skull, utan för hundens hälsa. Det är viktigt att man från början lär hunden att kloklippning är en del av vardagen, och att det inte ska göras till en stor grej. Se alltid till att börja träna på detta så tidigt som möjligt med din valp, lär den att slappna av medan du håller på med tassarna redan innan det är dags att klippa för första gången. Det kommer att underlätta vardagen för både dig och din hund. Det är en såpass enkel procedur att utföra för att hålla hundens leder friska och starka.

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2014-11-16 10:10 #1 av: Saffran0Spice

Mycket bra artikel - Klorna är verkligen A & OTummen upp

Anmäl
2014-11-16 17:45 #2 av: Fjordell

Ja, det känns som att en artikel i ämnet behövdes! Det är många som ser det som en detalj, själva kloklippandet alltså. 

Förhoppningsvis kan vi kanske få ihop någon form av artikelserie i ämnen som dessa. T.ex en artikel med olika metoder man kan använda för att klippa klorna, tassvård, massage och stretching etc.

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2014-11-17 23:53 #3 av: Fjordell

Denna artikel har spridits som en löpeld på Facebook och har nu blivit läst över 9000 gånger på bara 2 dygn! Otroligt kul! Glad

/Amanda - Uppfödare av tamråttor i norra Sverige - Rebellions Rattery 
Sajtvärd på Vinthundar iFokus & admin i Facebookgruppen Råttorna

Anmäl
2014-11-20 13:09 #4 av: Issie

Oerhört bra artikel! Behövs verkligen.

Anmäl
2015-03-19 09:27 #5 av: CayKantos

Men då är frågan också, hur korta borde dom bli? För dom borde inte bli klippta för korta heller.

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2015-05-26 11:30 #6 av: n00bArtWork

Jag har ju ett problem, min hunds pulpor är för långa, alltid vart (fick honom när han var två och han va ej i snyggt skick), jag kämpar, klipper, snuddar, försöker trycka tillbaka men det känns som ett dött lopp mellan mig och klorna.

Tycker det är jobbigt för han accepterar at jag klipper men blivit räddare med tiden då vi vart tvungna att nästan klippa i pulpan.

Anmäl
2015-06-09 22:44 #7 av: MoaL

#6 Klipp lite och ofta, och fila! Det finns jättefina elektriska kloslipar som funkar toppen, men annars fungerar det bra med en vanlig fil. Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-06-11 16:10 #8 av: Vildavestern

Som #7 sa - fila! Det funkar jättebra och det är lättare att undvika att man tar för mycket. Ett annat tips är att använda sig av en vanlig nagelklippare, en sådan man har till sig själv, och klippa bitvis runt klon. Du tar alltså inte hela klon i ett klipp utan man arbetar sig runt pulpan. Då kan du få ner klon riktigt utan att klippa i pulpan .

 Gillar hunden inte en elektrisk klofil så funkar det alldeles utmärkt med en vanlig sandpappersfil som man har till sina fötter. 

Anmäl
2016-01-23 11:48 #9 av: [Anata]

Min hund hatar Fil och klippa. Men jag går efter att koppa på undersidan på klon. Oftast kan de avslöja var pulpan är. Känner jag mig när så skalar jag bara klon med klipparen. 

Anmäl
2016-01-27 15:14 #10 av: thea_thea

Detta inlägg är läst 60 000 gånger nu Förskräckt


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.