Vissa hundar avskyr att få sina klor klippta, andra tolererar det och några gillar det. Det finns hundar som behöver lugnande innan de ens låter någon komma nära deras tassar, och hundar som är så avslappnade att de nästan somnar. Men oavsett hur lätt eller svår hunden är att klippa klorna på så måste det göras regelbundet för att undvika skador.
Hundens klor är viktiga för hela kroppen. De använder inte klorna som vapen, som katterna gör, utan de används när hunden springer och behöver greppa underlaget, framförallt vid start och skarpa svängar. Djur som lever utomhus, t.ex vargar, rör på sig tillräckligt mycket på olika ytor som gör att klorna ska slipas ner naturligt. Men våra tama hundars klor slipas inte ner utav mattor, trä- eller vinylgolv. Vinthundars klor växer dessutom ofta snabbare än klorna på övriga hundraser, vilket gör att de snabbt kan bli för långa om de inte klipps tillräckligt ofta.
För en hund som har för långa klor ändras sättet hunden rör på sig på. Bilden nedan visar hur långa klor gör så att hela tassen trycks ner och hur mellanhandsbenen, falangbenen och tålederna vinklas när hunden står eller går. När benen och lederna i tassen påfrestas på det här sättet kan det orsaka ledsmärtor och artrit.

När den naturliga strukturen ändras på det här viset så påverkas också hundens förmåga att hålla balansen, vilket i sin tur höjer risken för benbrott. Vissa raser, t.ex italiensk vinthund, är mer benägna att få brutna ben, vilket gör det extra viktigt att hålla klorna i trim.
Bilden ovan visar hur benen, lederna och vinklarna i hundens tass förändras när hunden har långa klor, men problemen slutar inte alltid där. Alla ben i kroppen är kopplade till varandra. Som de flesta vet kan en skada begränsad till en liten del av kroppen påverka hur man rör sig annorlunda, vilket i sin tur kan orsaka smärta i en annan del av kroppen. Olyckligtvis kan inte hundar tala om för oss när de har ont, och många gånger missar vi de små signalerna som visar att de faktiskt har ont. De kan inte klippa sina klor själva, så det är upp till oss att se till så att klorna hålls tillräckligt korta så att de slipper problem längre fram.
Klorna bör klippas varje eller varannan vecka. Vissa hundars klor växer snabbare än andras. Att ta regelbundna långpromenader och att låta hunden röra sig på olika ytor kan hjälpa att hålla klorna korta. Det finns även kloslipar att använda sig av, som många hundar tolerar bättre än klotången.
Kom ihåg att man inte bara klipper klorna för syns skull, utan för hundens hälsa. Det är viktigt att man från början lär hunden att kloklippning är en del av vardagen, och att det inte ska göras till en stor grej. Se alltid till att börja träna på detta så tidigt som möjligt med din valp, lär den att slappna av medan du håller på med tassarna redan innan det är dags att klippa för första gången. Det kommer att underlätta vardagen för både dig och din hund. Det är en såpass enkel procedur att utföra för att hålla hundens leder friska och starka.