Sajten & iFokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2014-05-29 21:12 #0 av: SaraC

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2014-05-29 21:23 #1 av: [MrDiabolic]

Hur läser skärmläsaren tre punkter? Läser den det som "punkt punkt punkt"? I så fall är den direkt felprogrammerad, och detta bör påpekas för leverantören. Tre punkter klassas som ett tecken. Det kallas på svenska oftast för uteslutningstecken, men flera andra namn finns, bland annat aposiopesis, ellipsligatur eller ellipsis.

Anmäl
2014-05-29 21:28 #2 av: SaraC

#1 Det vet jag inte tyvärr. Denna artikel är inlånad från Synskadade iFokus, för att sprida informationen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2014-05-29 21:31 #3 av: Tessan01

#0 & #2 Får man låna texten och sprida den till olika ifokus sidor, om man säger vart den är ifrån? Tyckte texten var bra och inte onödig. 

Anmäl
2014-05-29 21:34 #4 av: SaraC

#3 Det törs jag inte lova, men jag kan försöka fråga på samma ställe jag lånade den ifrån Glad Vet att den finns utlagd på en hel del sajter redan dock, den har cirkulerat på iFokus i några år.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2014-05-29 21:36 #5 av: Tessan01

Jaså, den var helt ny för mig iallafall  ( tänkte skriva förkortning men kom på vad det stog i texten ) =)

Anmäl
2014-06-05 19:43 #6 av: SaraC

#5 Har fått svar att det går bra att sprida texten på iFokus. Men det skadar ju inte att kolla så att den inte redan finns utlagd på sajten ifråga Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl