Raser

Raser i grupp 5

2012-10-29 13:32 #0 av: SaraC

I grupp 5 spetsar och raser av urhundstyp finns fem raser som ibland räknas till vinthundsgruppen - cirneco dell' etna, faraohund, podenco canario, podenco ibicenco och podengo portugues.

Cirneco dell' etna. Foto: Cirneco dell'Etna during International show of dogs in Katowice - Spodek, Poland av Pleple2000 (CC BY-SA)

Cirneco dell' etna

I plural så kallas cirneco dell' etna för cirnechi, så det kommer jag också kalla den i artikeln.

En medelstor hund med en mankhöjd på 42-50 centimeter och vikt på 8-12 kilo. Cirneco dell' etna är en elegant, slank hund med slät, blank päls i olika nyanser av röd och vit.

Cirneco dell' etna kommer från området kring vulkanen Etna på den italienska ön Sicilien och är ursprungligen en jakthund som främst använts för att jakt på vildkanin. Området rasen utvecklats på består av stenig, hård, vass och karg mark, vilket gjort rasen till en stark, frisk och sund hund som kan arbeta under den heta solen i timmar utan mat och vatten.

Det finns två olika teorier om rasens ursprung. Den ena säger att de första hundarna kom med fenicierna från Egypten och den andra att hundarna utvecklats på Sicilien. Det finns avbildningar av hundar som är mycket lika cirnechi på mynt och mosaiker från århundranden före Kristus, men de första skriftliga beläggen för rasen är från år 1533.

Cirneco dell' etna-valpar

Med cirnechi jagar man kanin med en iller till hjälp. Hunden spårar kaninen och markerar när den hittat kaninens gömställe. Då låter man illern krypa in i håligheten och driva ut kaninen till jägaren som står beredd. Här i Sverige är detta jaktsätt inte tillåtet och rasen används därför vanligen inte som jakthund här. Vill man ägna sig åt jakt får man välja andra former av det.

Vanligen hålls cirneco dell' etna här som vanliga familjehundar, vilket passar dem utmärkt då de är anpassningsbara, vänliga och kärleksfulla. Eftersom de har en mycket behändig storlek är de lätta att ha med sig och de tar liten plats hemma. Det är en riktig allroundhund med egen vilja och framåtanda. De är mycket mer lättränade än vad vinthundar generellt är. Passande aktiviteter för rasen är till exempel lure coursing och agility.

Man bör vara medveten om att det är en jakthund och vara beredd på att lägga ner mycket arbete på inkallningsträning om man vill kunna ha hunden lös.

Källförteckning

__________________________________________________________________

Faraohund

Faraohund

En elegant, medelstor hund med ädelt uttryck och glänsande päls i vacker rödbrun färgton som kan variera från mörk kastanj till ljus vete. Mankhöjd för hanhundar är 56-63,5 centimeter och 53-61 centimeter för tikar.

Faraohunden kommer från de Maltesiska öarna i östra medelhavet. Troligen hade feniciska köpmän med sig hundar av egyptiskt ursprung på handelsresor i Medelhavsområdet och spred hundarna där. Det finns hundraser av samma typ kring hela området. Hundarna liknar i mycket de hundar som finns avbildade och beskrivna från det antika Egypten 500 år före Kristus.

Faraohunden är Maltas officiella nationalras och rasens inhemska namn är Kelb tal Fennek som betyder kaninhund. På Malta används rasen främst till jakt på kanin och annat småvilt. År 1971 kom den första faraohunden till Sverige och idag finns cirka 250-300 hundar av rasen här.

Faraohundar

Rasen är lättlärd och med beröm och uppmuntran får man en hund som gärna ägnar sig åt allt från trix till lydnad. Man bör dock ha i minnet att det är en ras som är van att arbeta sjävständigt och att man därför kan få vara både uppfinningsrik och tålmodig i träning. Den kan också vara något reserverad gentemot främlingar, men ska inte vara skygg eller rädd. Men om du är omtyckt av en faraohund kommer den ge dig bländande leeenden som är typiska för rasen, engelsmännen kallar rasen "Pharaohhound – the smiling hound".

Faraohunden mognar ofta sent och håller sig ung och pigg långt upp i ålder. Den behöver motioneras ordentligt genom till exempel långa promenader och cykelturer, samt få springa av sig ordentligt fri. Eftersom det är en jakthund är det inte säkert att den går att ha lös och då får man leta upp säkra ställen att släppa sin faraohund lös på, till exempel hundrastgårdar eller djurhagar man har lov att låna. En välaktiverad faraohund är lika lugn, trygg och harmonisk hemma som den är pigg och alert utomhus.

Källförteckning

__________________________________________________________________

Podenco canarioPodenco canario. Foto: Female Podenco Canario abandoned in the countryside (now happily adopted in Germany) av Marianne Perdomo (CC BY-SA)

Podenco canario

En medelstor hund med långsträckt, smäcker kropp. Mankhöjd för hanhundar är 55-64 centimeter och för tikar 53-60 centimeter. Hos hundar av korrekt rastyp accepteras en avvikelse på +/- 2 centimeter. Färgen är olika nyanser av röd och vit och kombinationer av dessa.

Podenco canario kommer från Kanarieöarna där den används som jakthund på kanin, hare och rapphöna. Den har ett mycket väl utvecklat luktsinne och kan upptäcka en kanin flera meter under jord. Naturen på de vulkaniska delarna av Kanarieöarna är karg och stenig och full med sprickor och håligheter där kaninerna kan gömma sig. Rasen letar upp kaninerna med hjälp av sitt fantastiska luktsinne men använder också syn och hörsel. Precis som på med cirneco dell' etna på Sicilien jagar man på Kanarieöarna traditionellt tillsammans med iller.

Podenco canario. Foto: Típico podenco canario av Foumacray (CC BY-SA)

Rasen är mjuk, försiktig, kärvänlig och lojal gentemot sin familj. Mot främlingar kan de vara avvaktande och rasen har vaktinstinkt som skiljer sig mellan olika individer. Oftast larmar de med skall om främlingar kommer. De kan också vara nerviga i sättet, vilket är en tillgång i jaktarbetet men som kan förstärkas och bli negativt om man inte respekterar hundens integritet. Nervigheten gör det också lätt att förlora hundens tillit och det är därför viktigt att träna med mjuka metoder.

I jakten är de explosiva och denna energi måste de få utlopp för på annat sätt om de inte används i jakt. En podenco canario behöver både långa promenader och möjlighet att regelbundet få springa fritt. Eftersom jaktinstinkten är djupt rotad kanske det inte går att ha hunden lös och då får man leta säkra ställen som hundrastgårdar eller djurhagar som man har lov att använda. Får den inte utlopp för sin energi ser den till att roa sig själv och det kan mycket väl bli på sätt du som ägare inte uppskattar. En välaktiverad hund å andra sidan är lugn och nöjd inomhus. Podenco canario är en hund som inte trivs ensam och vill gärna bo tillsammans med andra hundar och få vara i närheten av sin familj.

Källförteckning

__________________________________________________________________

Podenco ibicenco

Podenco ibicenco

En medelstor, elegant hund med nobelt huvud och smäcker kropp. Mankhöjden är 60-72 centimeter men hundar som över- eller underskrider men ändå ligger nära de angivna storleksgränserna kan accepteras förutsatt att de är välproportionerliga och estetiskt tilltalande. Rasen finns i två olika hårlag, strävhår och korthår, och en del vill även att långhår ska godkännas men än så länge räknas det till en variant av strävhår. Tillåtna färger är röd och vit i olika nyanser och kombinationer av de två.

Podenco ibicenco kommer från de spanska Balearerna. Balearerna består av Medelhavsöarna Ibiza, Mallorca, Menorca och Fermentera. I hemtrakterna används de som jakthundar och de jagar då oftast genom så kallad hetsjakt vilket betyder att hunden själv spårar upp bytet och apporterar till jägaren. I Sverige är hetsjakt förbjudet.

Rasen passar även väldigt bra som sällskapshundar/familjehundar, så länge de får rätt aktivering. Positiva egenskaper är att de är mjuka, vänliga, tålmodiga, trofasta och keliga. Egenskaper som kan upplevas som mindre positiva är att de har en djupt rotad jaktinstinkt, samt är mycket envisa, självständiga, nyfikna och uppfinningsrika. De kan vara avvaktande mot främlingar och beskrivs ofta som lite kattlika.

Podenco ibicenco, strävhårigPodenco ibicenco, strävhårig. Foto: Ibizan Hound - female at long coat av Tux-Man (CC BY-SA)

Eftersom rasen är avlad för jakt på småvilt bör man vara medveten om att eventuella övriga husdjur i familjen kan ses som byten. Dock brukar det gå bra att lära dem att låta familjens djur vara, svårare kan det vara med grannens katt eller kanin... Du ska inte förvänta dig att din podenco ibicenco går att släppa lös utan många, långa timmars inkallningsträning. En del hundar går inte alls att ha lösa och måste därför ges andra möjligheter att få springa av sig, till exempel i hundrastgård eller djurhage man har lov att låna.

Även om podenco ibicenco är en mycket intelligent hund så är det inte det bästa rasvalet om man siktar på att nå långt inom bruksgrenarna eftersom de har stark egen vilja. De kan dock bli duktiga om de tycker att det är kul att träna så det går utmärkt att träna till exempel lydnad för skojs skull. Träning ska ske med mjuka metoder och aldrig med hot eller slag, en podenco ibicenco kan vara mycket långsint. Rasen kräver mycket motion och psykisk aktivering. Förslag på aktiviteter är spår, agility, lure coursing, cykling, apportering och promenader. De trivs bäst om de får vara med sin flock och bör inte lämnas ensam mycket och helst inte vara ensamhundar.

Källförteckning

Carlos. Foto: Neko

Carlos. Foto: Neko

Podenco ibicenco-ägare om rasen

Neko svarar på fem frågor om rasen.

Vad fick dig att välja din podenco ibicenco?

Det började med att jag var ner i Spanien och arbetade på sos animals, där det så klart fanns många podenco-korsningar. Jag kom hem, läste allt jag kom över och köpte till slut Carlos från en kennel i Sverige.

Vad gör du tillsammans med din hund?

Vi tävlar lure coursing, tränar kapp, cyklar, går blodspår, rallylydnad. Lite av varje, och det vi är sugna på för stunden. Det går lite i perioder vad vi får lust till. När det är lure coursing säsong blir det mycket fys-träning.

Hur skulle du beskriva rasen?

Livlig jakthund med STORT jaktintresse. Stora knähundar som vill vara nära.

Hur skulle du beskriva din hund?

Glad valp på 5 år med stort portion humor, jaktintresse och arbetsvilja.

Till vem skulle du kunna rekommendera podenco ibicenco?

Den som har tålamod, humor och vill ha en pigg livskamrat.

__________________________________________________________________

Podengo portugues, liso/pequenoPodengo portugues, liso/pequeno. Foto: Podengo Português av Rooge (CC BY-SA)

Podengo portugues

Podengo portugues kommer, som namnet antyder, ifrån Portugal. I hemlandet används de som jakt- och vakthundar. De jagar både ensamma och i så kallade packs (en grupp hundar). Rasen finns i tre olika storlekar - grande, médio och pequeno. Grande är den största varianten som tyvärr är näst intill utdöd idag, det finns dock ett par uppfödare i Portugal som kämpar med att bevara den. Denna variant används främst för storviltsjakt. Médio är mellanvarianten som framförallt används för jakt på kanin. Pequeno är den minsta varianten och också den som är mest vanlig utanför hemlandet. Denna variant används främst för att hålla efter råttor och möss men även för kaninjakt.

Podengo portugues, cerdoso/médioPodengo portugues, cerdoso/médio. Foto: Wirehaired Portuguese Podengo Medio at Vermilion Cliffs- Lake Powell, Arizona av APPMGC (CC BY-SA)

Grande har en mankhöjd på mellan 55-70 centimeter. Médio har en mankhöjd på mellan 40-55 centimeter och en vikt på mellan 16-20 kilo. Pequeno har en mankhöjd på 20-30 centimeter och en vikt på 4-6 kilo.

Podengo portugues, cerdoso/grande

Podengo portugues, cerdoso/grande

Rasen förekommer också i två olika pälstyper, släthårig som kallas liso och strävhårig som kallas cerdoso. Pälsfärgerna är fawn och gul i alla nyanser men det förekommer även i en urblekt svart nyans. De får vara både enfärgade eller i kombinationer med vitt. Pequeno får även ha färgerna svart eller brun med eller utan vita tecken eller vit grundfärg med fläckar i dessa färger.

Källförteckning

Foto: Jamie+Engla

Podengo portugues-ägare om rasen

Jamie+Engla svarar på fem frågor om podengo portugues liso/pequeno.

Vad fick dig att välja din ras?

Det var så att jag hade importerat en mops från Ungern och min syster tjatade sig till en hund, men hon visste inte vilken ras. Men så på en utställning så såg hon en med tre-fyra podengos, en sån ville hon ha. Mamma och hennes kompis var iväg och kollade på en kull med tre valpar, 1 hane + 2 tikar. Ja, tik skulle det ju vara men det skulle vara den bästa. När valparna var 6 1/2 vecka så sa uppfödaren att den gulbrokiga var bäst av tikarna. Vi fick hem lilla Engla och Jade var glad, men efter en månad orkade hon inte att gå ut med valpen mer. (Det var ju tråkigt, och alla har sett henne nu så de va inget roligt)
Jag tog över Engla för har man redan två mopsar att gå ut med gör det inget med en liten podengo ju, och den kanske man kan ställa ut också?

Vad gör du tillsammans med din hund?

Jag ställer ut på hundutställningar. Hemma hos mormor och morfar bygger vi upp en agilitybana för skojs skull, tävlar mot mina kusiner med deras hundar haha Glad Men utställningar är det som både jag och mina hundar brinner för Glad

Hur skulle du (kortfattat) beskriva rasen?

En pigg och lättlärd hund som kan göra precis vad du än vill, oavsett livsstil!

Hur skulle du (kortfattat) beskriva din hund?

(Vi tar Engla som exempel)
SE UCH, NO UCH, DK UCH, NORD UCH, KBHV-09, INT UCH Faidros Santa Clara-A-Velha "Engla" är helt underbar! Hemma är det hon som bestämmer och är gärna hos mamma (mig) för att mysa eller bara för att följa med på toa. Efter en mils springande har hon inte ens tungan ute och andas tungt, utan det är: vad ska vi göra nu då? Glad

Till vem skulle du kunna rekommendera rasen?

Alla, podengo anpassar sig snabbt. Men att ha en fast hand och vara flockledare är mycket viktigt hos en ras som är van vid att leva i grupp. Perfekt familjehund som är liten men robust, bra till agility, lydnad, spår, jakt, hundkapplöpning, utställning eller ja, allt.

Med vänlig hälsning, Jamie på kennel Fashion Star, ägare av två Podengo Portugues Liso Pequeno Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-29 14:03 #1 av: Jamie+Engla

Podengons färg: Gul, Röd, Choklad brun och svart med vitt eller helfärgade, vissa har mer vitt än "färg". Vikten på Pequeno kan vara upp till 5,6 kilo. Pequeno går även på hare och mindre vilt...

Samarbetar med ****, som tog in den första Podengon till Sverige och är Sveriges första uppfödare av podengo portugues Pequeno

:)

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-10-29 14:14 #2 av: SaraC

#1 Information om färg och storlek är hämtat ur rasstandarden/från rasklubben.

Du får gärna berätta personliga erfarenheter av rasen Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-29 14:50 #3 av: Jamie+Engla

Ok, den gamla eller nya? Jag har två Podengo Portugues liso Pequeno, SE UCH, NO UCH, DK UCH, NORD UCH, KBHV-09, INT UCH Faidros Santa Clara-A-Velha och hennes valp Fashion Star Isn't She Lovely.. Så podengo är MIN hund ;)

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-10-29 14:57 #4 av: SaraC

#3 Jadu, jag vet inte vilken som är ny och vilken som är gammal. Den de länkar till på rasklubben/SKK. Har de nyligen reviderat standarden?

Du får som sagt gärna berätta om rasen, det står ju väldigt lite om den.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-29 15:31 #5 av: Jamie+Engla

Pequeno är en mycket aktiv och glad hund, svansen går alltid och de är inte slöa på något vis. Vill du ligga i soffan hela dagen är den med på det, och de ligger gärna under täcket intill din mage :) eller om du vill cykla hela dagen är den på! Det finns en artikel om en podengo som cyklar i lite olika länder i en äldre hundsport om man är intresserad. Den har lätt för att umgås med andra hundar och tackar inte nej till bus och att springa! En utmärkt agility hund eller kapplöpnings hund eftersom den är både snabb och smidig, hoppar högt gör de med! (Hoppar över 1,50 m staket!) Gräver och klättrar, jagar, älskar vatten, älskar att ha en partner och de bara älskar barn! Jag har haft podengo i över 5 år nu och jag skulle aldrig tänka mig ett liv utan mina podengos, dem blir ens livsstil! Engla som jag har är vit med gula tecken, tik (!) född 07 och är utställnings champion (massor). Engla är hemmets ledare, en trygg och pålitlig hund som visar från början att det är hon som bestämmer! Mammig och skyddar mig mot andra hundar/människor när vi är på hemmaplan... (Med all respekt)
Lättlärda och anpassar sig snabbt.. Liten men robust liten sak!

Podengons nos ska vara mörkare än grundfärgen (viktigt) och svansens tipp ska INTE klippas, utan när hunden fäller ska den ryckas lite lätt bort. Ögonen får INTE vara runda, det ska vara som människans, lite utdragna på sidorna och mörkare ögon än grundfärgen. Jag har sett att vissa med podengo klipper deras "man", det ska man inte! Manen ska vara stor och peka rakt ut. (Manen finns på båda sidorna av hundens hals)
Liggande och rak svans och stående öron.

Mer info finns på svenskapodengoklubben.se eller så frågar man mig. Bilder på Engla har jag på min profil

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-10-30 09:40 #6 av: SaraC

#5 Jättekul med personliga erfarenheter!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-30 15:20 #7 av: Maria29

#5 Har sett bilder på "poddar" som gör sina jakthopp (en bekant har poddar) efter sork.. En fråga hur högt stängsel har du om den hoppar 1,5m (en bekant har 2m mitt är 1,5m men det är till grey)??

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2012-10-30 21:50 #8 av: [Neko]

Kul artikell om 5:orna :) En korrigering om podencon bara, de ska helst inte döda bytet, utan apportera det levande. En bra jakthund lämnar sitt byte levande till ägaren.

Jag tycker också att det är missvisande att kalla dessa urhundar för vinthundar, då man inte heller gör det i dess hemländer utan kallar dem för jakthundar.

Anmäl
2012-10-31 10:51 #9 av: Jamie+Engla

#7 de hoppar upp på stängslet, ca 1,2 m och sedan klättrar de snabbt över. Kompostgaller funkar inte här hemma! Hundarna klättrar över eller hoppar över när dem står på högkant.. Senaste kullen, den gula valpen "Lilly" klättra över valphagen som först var 45cm trä och sedan kompostgaller, vid nästan 6 veckors ålder.. Och då är inte Pequeno stor! Så klättra/hoppa kan dem ;) De är över året nu hon och Kiara..

Fashion Star Imagine this one "Lilly"
Fashion Star Isn't she lovely "Kiara"

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-10-31 13:39 #10 av: SaraC

#8 Tycks vara väldigt delade åsikter om det. Har hört tvärtom också, att det är fel att raserna hör till grupp 5.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-10-31 18:54 #11 av: Jamie+Engla

Dem är urhundar! Många andra raser härstammar från just dessa hundar som är åvan. Att den senare används till jakt är en annan femma..

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-11-01 09:18 #12 av: SaraC

#11 Ja, men det är som sagt personliga åsikter, att de inte borde höra till grupp 5.

Som jag fattat det har gruppindelningen sett annorlunda ut tidigare?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-11-01 10:35 #13 av: [Neko]

De har varit i grupp 10, men flyttades till grupp 5 eftersom de inte riktigt hör hemma bland vinthundarna utan passar bättre i gruppen Urhundar.

De får dock vara med i vinthundsklubben och kan ställas ut på vinthundsspecialer och tävla i lure coursing.

Anmäl
2012-11-01 10:48 #14 av: SaraC

Aha, ja jag hade för mig att jag hört något sådant förut. Då är det kanske därför vissa har svårt att vänja sig vid att de är i grupp 5 nu då.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-11-01 14:13 #15 av: SaraC

Jag ändrade rubriken, den blev ju faktiskt missvisande.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-11-02 23:04 #16 av: SaraC

Nu är artikeln uppdaterad med Nekos svar på frågorna om podenco ibicenco och en bild på söta Carlos Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-11-16 11:56 #17 av: SaraC

Uppdaterat med Jamie+Englas svar på frågorna om podengo portugues!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2012-11-18 16:43 #18 av: [Nattkola]

Jag är uppvuxen med greyhound och whippet och har nu podengo. Och jag upplever väldigt mycket vinthund över podengon.
Också när vi var hemma hos min mamma och hennes greyhound kände jag att de klickade på ett helt annat sätt än med min andra hund som är är ifrån sällskapshundsgruppen.

Men det är min egen helt ovetenskaplig uppfattning :)

Anmäl
2012-11-29 00:38 #19 av: smurfan-13

Finns det någon cirneco-ägare här inne tro??

Anmäl
2014-06-11 16:18 #20 av: Hildgrim

Jag är nyfiken. Vad är det som avgör att just dessa urhundarna ibland klassas som vinthundar? Om vi tar perro sin pelo del peru så är dom ju både urhundar och utseendemässigt rätt så lika flera av dessa raserna. Så varför kan en faraohund klassas som vinthund men inte PSPP?

Anmäl
2015-01-23 14:22 #21 av: Hildgrim

Putt. ;P 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.